Nasze piwa


PINTA Vermont IPA 15,5°

styl: American IPA
ekstrakt: 15,5°Plato
alkohol: 6,1% obj.
IBU: 54

PINTA Vermont IPA 15,5° - delikatniejsza w odbiorze, bardziej soczysta w smaku i bardziej chmielowa w aromacie wersją klasycznego American IPA.  Oryginalnie warzone w stanie Vermont, w północno-wschodniej części USA zwanej Nową Anglią - miała być odpowiedzią na ciężkie i delikatnie chmielone East Coast IPA. Fermentacja angielskim szczepem drożdży pozwala wzbogacić chmielowy profil piwa o aromaty owocowych estrów tj. morele, gruszki czy brzoskwinie.  Krótki okres leżakowania oraz kilkukrotne chmielenie na zimno sprawiają, że gotowe piwo jest mętne, pełniejsze w odbiorze, bardziej owocowe i zbalansowane.

Receptura: Ziemowit Fałat & Paweł Masłowski.

Surowce: woda, słody jęczmienne Weyermann®: pilzneński premium, pale ale; cukier; chmiele (USA): Citra®, Centennial, Mosaic®, Columbus; drożdże Safale S-04.

Surowce dla PINTY dostarcza Browamator®.

Piwo 
pasteryzowane, niefiltrowane.
Piwo dostępne w butelkach 500 ml oraz w kegach 30 l.
 

Szkło: nonic.
Zalecana temp. serwowania: 9-10°C.
Polecane kulinaria: pastrami wołowe, zapiekanka ziemniaczana z cheddarem.

 
  • ostatni rozlew: Warzymy regularnie!

Zobacz także

STRONA PRZEZNACZONA WYŁĄCZNIE
DLA OSÓB PEŁNOLETNICH

CZY MASZ UKOŃCZONE 18 LAT?
TAK / NIE

Web only for adults

ARE YOU 18 YEARS OLD?
YES / NO

ZAPRASZAMY PO OSIĄGNIĘCIU PEŁNOLETNOŚCI

_

come back when you're 18