
Konkurs dla piwowarów domowych: „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” – Edycja 2022
Warzysz piwo w domu? Stwórz recepturę, uwarz piwo, wyślij do PINTY i Niech Świat Pozna Twoje Piwo!
Zwycięskie receptury w każdej z sześciu kategorii zostaną wzięte na warsztat przez piwowarów PINTY a następnie sześć piw z serii Zwycięskie 2022 pojawi się w sklepach Lidl w całej Polsce – pierwsze już w marcu 2022 roku!
Dodatkowo autorzy trzech najlepszych piw w każdej z sześciu kategorii otrzymają atrakcyjne nagrody od PINTY i Browamatora.
Kategorie, harmonogram oraz Regulamin Konkursu znajdziesz poniżej.
Podejmiesz wyzwanie?
Kategorie
- Hopfenweizen 12-13°Blg
- West Coast Double IPA 18-20°Blg
- Belgian Tripel with American hops 18-20°Blg
- German Pils 12-13°Blg
- Polish Pale Ale na polskich chmielach 12-13°Blg
- Chocolate Brown Porter 12-13°Blg
CHARAKTERYSTYKA STYLÓW
Hopfenweizen 12-13°Blg
Orzeźwiające, jasne, przyprawowo-owocowe, niemieckie piwo górnej fermentacji o zaznaczonym, chmielowym profilu smakowo-zapachowym. Ze względu na użyty w toku produkcji słód pszeniczny i krótki czas leżakowania często jest zmętnione. Specjalny szczep drożdży nadaje piwu charakterystycznego aromatu goździkowo-bananowego. Wersja hopfenweizen jest intensywniej chmielona na aromat wnosząc do końcowego profilu piwa nuty kwiatowe, owocowe, przyprawowe na poziomie średnim do średnio-intensywnego. Wysokie wysycenie piwa zapewnia nieco cierpki finisz, efekt orzeźwienia oraz obfitą czapę, białej piany po nalaniu do szklanki.
West Coast Double IPA 18-20°Blg
Mocne, jasne, wytrawne, bardzo gorzkie i pachnące rześkim, intensywnym aromatem chmieli amerykańskich piwo górnej fermentacji. Tradycyjnie piwo jest klarowne, o średnio wysokim wysyceniu. Cechą charakterystyczną piwa jest bardzo wysoka goryczka chmielowa, wsparta przez intensywne nuty aromatyczne chmieli odmian amerykańskich przypominających owoce tropikalne, cytrusy, owoce pestkowe, sosnę i kwiaty. Wytrawny finisz pozwala jeszcze bardziej zaakcentować nuty chmielowe i gorzki smak.
Belgian Tripel with American hops 18-20°Blg
Tradycyjnie warzone w klasztorach należących do zakonu cystersów jako piwo specjalne, serwowane podczas świąt kościelnych. Jest to jasne, mocne i wytrawne piwo górnej fermentacji o belgijskim rodowodzie, charakteryzujące się przyprawowo-fenolowym profilem aromatycznym, zaznaczoną goryczką i chmielowością. W tym wypadku tradycyjnie używane chmiele z Europy kontynentalnej zastąpione zostanę przez aromatyczne chmiele amerykańskie, wnoszące do piwa nuty owocowe, cytrusowe lub sosnowe na średnim poziomie
German Pils 12-13°Blg
Jasne, wytrawne i klarowne piwo dolnej fermentacji o czystym profilu fermentacyjnym i zaznaczonym, chmielowym profilu aromatycznym, wspartym przez delikatne nuty słodowe.
Polish Pale Ale na polskich chmielach 12-13°Blg
Lekkie, jasne, wytrawne, średnio gorzkie piwo górnej fermentacji, pachnące rześkim aromatem polskich chmieli nowofalowych. Cechą charakterystyczną piwa jest bardzo średnio intensywna goryczka chmielowa, wsparta przez średnio-intensywne nuty aromatyczne polskich odmian chmieli. Wytrawny finisz pozwala jeszcze bardziej zaakcentować nuty chmielowe i gorzki smak.
Chocolate Brown Porter 12-13°Blg
Brązowe piwo górnej fermentacji charakteryzujące się intensywnym, słodowym profilem smakowo-zapachowym przypominającym karmel, orzechy, czekoladę, toffee. W tym wypadku piwo zostanie dodatkowo infuzowane ziarnem kakaowca w różnej formie (łuska, kruszone ziarno, kakao) w celu intensyfikacji posmaków i aromatów czekoladowych.
Harmonogram:
- 17 września 2021 – ogłoszenie Konkursu
- 3-14 stycznia 2022 – otwarty Formularz Zgłoszeniowy Konkursu
- 17-21 stycznia 2022 – recepcja piw do Konkursu (Browar PINTA – Wieprz)
- 26-29 stycznia 2022 – obrady Jury Konkursu
- 29 stycznia 2022 – ogłoszenie wyników Konkursu
Zgłoszenia
Formularz został zamknięty 14 stycznia 2022 r.
Formularz zgłoszeniowy
Regulamin
Zapoznaj się z Regulaminem Konkursu:
Regulamin Konkursu
LISTA LAUREATÓW
Konkurs „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” 2022 – wyniki
Hopfenweizen 12-13°Blg:
1. Kamiński Sławomir / Browar z Kostki / piwo: Pszenica z Kostki
2. Misiak Ireneusz / Warmiński MISIEK / piwo: American Wajcen
3. Mikrut Damian / Browar Daszkowo / piwo: Pszeniczniak
West Coast Double IPA 18-20°Blg:
1. Syty Tomasz / Beergoraj / piwo: hop bomb
2. Gotkowski Bartosz / Przybytek / piwo: West Coast IPA²
3. Okoń Karol / Ok browar / piwo: Dipa wc
Belgian Tripel with American hops 18-20°Blg:
1. Witek Dariusz / Kapsel / piwo: Belgian Tripel with American hops
2. Rukat Bartłomiej / Be.eR / piwo: American Tripel
3. Misiak Ireneusz / Warmiński MISIEK / piwo: American Tripel
German Pils 12-13°Blg:
1. Kita Piotr / More / piwo:German Pils
2. Miękina Adrian / Orzeski Browar Domowy 404 / piwo: Bundesliga
3. Dorosz Michał / Browar Koczkodan / piwo: German Pils
Polish Pale Ale na polskich chmielach 12-13°Blg
1. Makowski Sebastian / Na Wyżynie / piwo: PolishHops Power
2. Tokarski Paweł i Grzegorz Szymecki / Browar Domowy Hop Saska / piwo: Polska gurom
3. Surowiak Bartłomiej / Browar Rycerski / piwo: Cudze chwalicie, swego nie znacie
Chocolate Brown Porter 12-13°Blg
1. Myśliński Kacper / Klejnot Niklu – Browar Domowy / piwo: Mgliste Poranki
2. Cieślik Michał / Radmir / piwo: Browninger
3. Haberka Mateusz / Browar Haberka / piwo: Top Hat
Laureatom serdecznie gratulujemy – wkrótce skontaktujemy się w sprawie udostępnienia receptury oraz realizacji nagród regulaminowych:
• I miejsce: dyplom, uwarzenie piwa inspirowanego zwycięską recepturą przez Browar PINTA, dystrybucja piwa w sklepach Lidl Polska, nagrodę pieniężną w wysokości 2000 PLN netto, oraz zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
• II miejsce: dyplom, bon o wartości 500 PLN na zakupy piwowarskie w sklepie Browamator.pl, zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
• III miejsce: dyplom, bon o wartości 250 PLN na zakupy piwowarskie w sklepie Browamator, zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
Wszyscy uczestnicy Konkursu – niezależnie od uzyskanego miejsca – niedługo od ogłoszenia wyników otrzymają na podany w zgłoszeniu email kopię metryczki sędziowskiej z oceną piw zgłoszonych do Konkursu.
Skład Jury:
- Michał Bartosik
- Filip Borkowski
- Tomasz Bulicz
- Adam Czogalla
- Michał Gasewicz
- Jakub Głuch
- Kacper Jasica
- Kacper Jasica
- Szymon Kaleta
- Artur Kamiński
- Marek Kamiński
- Michał Kopik
- Michał Krzysztofik
- Dawid Kulbicki
- Paweł Leszczyński
- Bartosz Markowski
- Wiktor Maszkowski
- Paweł Masłowski
- Filip Mazur
- Mateusz Małż
- Artur Napiórkowski
- Bartłomiej Nycz
- Bartłomiej Ociesa
- Paweł Omelańczuk
- Jarek Ośka
- Paweł Poręba
- Mateusz Puślecki
- Łukasz Rek
- Michał Sułkowski
- Łukasz Tymoszuk
- Michał Wardaszka
- Łukasz Wróblewski
- Piotr Łojewski
- Łukasz Śledziński
- Piotr Świerzko
- Ziemowit Fałat – Szef Jury
