Konkurs dla piwowarów domowych: „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” – Edycja 2024
Warzysz piwo w domu? Stwórz recepturę, uwarz piwo, wyślij do PINTY i Niech Świat Pozna Twoje Piwo!
Zwycięskie receptury w każdej z czterech kategorii zostaną wzięte na warsztat przez piwowarów PINTY a następnie cztery piwa z serii Zwycięskie 2024 pojawią się w sklepach Lidl w całej Polsce!
Dodatkowo autorzy trzech najlepszych piw w każdej z czterech kategorii otrzymają atrakcyjne nagrody od PINTY i Browamatora.
Kategorie, Harmonogram oraz Regulamin Konkursu znajdziesz poniżej.
Podejmiesz wyzwanie?
KATEGORIE
- American Stout 13,0-18,0°Blg
- Foggy IPA 14,0-16,5°Blg
- Hazy Pale Ale 12,0-13,0°Blg
- New Zealand Session IPA 10,5-12,0°Blg
CHARAKTERYSTYKA STYLÓW
American Stout 13,0-18,0°Blg
Wrażenie Ogólne: mocny, wysoce palony, gorzki, chmielowy stout. Cielistość, oraz ciemne posmaki charakterystyczne dla stoutów z bardziej agresywnym charakterem amerykańskiego chmielu i zaznaczoną goryczą.
Aromat: umiarkowany do silnego aromat palony, często z nutą palonej kawy lub ciemnej czekolady. Akceptowalne są nuty spieczonego drewna lub węgla na niskich poziomach. Średni do niskiego aromat chmielu, często z cytrusowym lub żywicznym charakterem. Aromaty estrowe na średnio niskim poziomie są opcjonalne. Aromat alkoholu na średnio-niskim poziomie jest opcjonalny. Nie powinien sprawiać wrażenia ostrego, cierpkiego lub kwasowego.
Wygląd: generalnie bardzo ciemny, prawie czarny kolor, chociaż niektóre mogą wydawać się ciemnobrązowe. Duża, trwała piana w kolorze jasno beżowym lub jasno brązowym. Zazwyczaj nieprzezroczyste.
Smak: umiarkowane do wysokich palone posmaki, często o smaku kawy, ciemnej lub gorzkiej czekolady, lub palonych ziaren kawy. Mogą mieć posmaki spieczonych fusów kawowch, ale ta cecha nie powinna być dominująca. Niska do średniej słodycz słodowa, często z bogatymi smakami czekolady lub karmelu. Średnia do wysokiej goryczka. Niskie do wysokich chmielowe aromaty, zazwyczaj cytrusowe lub żywiczne. Finisz półwytrawny do wytrawnego, czasami z lekko spieczonym akcentem. Niskie posmaki estrowe opcjonalne. Niski, delikatnie rozgrzewający posmak alkoholu opcjonalny.
Odczucie w ustach: ciało średnie do pełnego. Może być nieco kremowe. Może mieć nieco cierpkości wynikającej z użycia palonego słodu, ale ta cecha nie powinna być nadmierna. Średnio-wysokie nagazowanie. Zauważalny efekt rozgrzewania alkoholowego od niskiego do średniego poziomu.
Foggy IPA 14,0-16,5°Blg
Wrażenie Ogólne: Foggy IPA to połączenie dwóch stylów: Cold IPA i Hazy IPA. Charakteryzuje się jasną barwą, zmętnieniem, czystym profilem chmielowym z wyraźną, intensywną goryczką. Dodatek płatków ryżowych do zasypu wynosi 10%, co dodatkowo rozjaśnia piwo.
Aromat: główne skrzypce gra aromat chmielowy, przejawiający się intensywnymi nutami cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, czarnej porzeczki i innych charakterystycznych dla nowofalowych odmian chmielu. Aromaty słodowe powinny mieć czysty, zbożowy charakter, bez nut karmelowych czy melanoidynowych i występują w stężeniu od niskich do średnich. Aromaty przypominające nuty cebuli, czosnku lub trawy są uznawane za wadę w stężeniu powyżej niskiego.
Wygląd: barwa piwa waha się od słomkowej do jasnozłotej. Piwo może być mętne ze względu na chmielenie na zimno, zasyp, oraz szczep użytych drożdży. Dopuszczalne jest zmętnienie od od średnio-niskiego do średniego. Piana jest biała, obfita, gęsta i utrzymuje się długo.
Smak: piwo charakteryzuje się intensywnym posmakiem chmielu z nowofalowych odmian. Słodowość jest obecna na poziomie od średnio-niskiego do średnio-wysokiego, a dodatek płatków owsianych i słodu pszenicznego dodaje piwu dodatkowej gładkości i subtelności. Wytrawność wyższa niż w Hazy IPA, ale mniejsza niż w Cold IPA lub West Coast IPA. Wyraźna goryczka balansująca z gładkością słodu. Nuty słodowe w smaku są dopuszczalne na poziomie od niskiego do średniego.
Odczucie w Ustach: piwo ma średnie ciało, średnie do wysokiego nagazowania. Jest gładkie, bez szorstkości. Rozgrzewanie alkoholu jest opcjonalne na poziomie od niskiego do średnio-niskiego. Piwo nie powinno mieć kremowego lub lepkiego odczucia w ustach, kwasowego posmaku ani surowego skrobiowego posmaku.
Hazy Pale Ale 12,0-13,0°Blg
Wrażenie Ogólne: Amerykańskie Pale Ale o intensywnych aromatach i posmakach chmielowych, delikatnym ciele, gładkim odczuciu w ustach, często mętnym z wyraźnym osadem. Mniej wyczuwalnej goryczki niż w tradycyjnych Pale Ale, ale zawsze intensywnie chmielone na aromat.
Aromat: intensywny aromat chmielu, z nutami owoców pestkowych, tropikalnych lub cytrusowych. Intensywne aromaty trawiaste lub ziołowe są wadą. Porfil aromatyczny pochodzący od słodu powinien być czysty, z zauważalną nutą chlebową, zbożową. Brak aromatów słodowych jest uznawany za wadę. Profil fermentacyjny od neutralnego do owocowego. Estry pochodzące od drożdży i nie powinny kolidować z aromatami chmielowymi. Maślany lub kwaśny aromat jest nieodpowiedni.
Wygląd: kolor od słomkowego do złotego, czasami z odcieniem pomarańczy. Mętne, często z widocznym osadem. Mętność może nadać piwu „blask” i sprawić, że kolor wydaje się ciemniejszy. Widoczne pływające składniki chmielu, grudki drożdży lub inne cząstki są uznawane za wadę. Beżowa biała piana o wysokiej do bardzo wysokiej retencji z drobno do średnio pęcherzykową pianą. Zamglenie pochodzi od chmielenia na zimno i zasypu, nie od zawieszonych w piwie drożdży.
Smak: posmaki owocowe pochodzące od chmielu w natężeniu od intensywnych do bardzo intensywnych, podobne jak w aromacie. Niska do średniej słodycz resztkowa. Goryczka odczuwalna na poziomie od niskiego do średnio-wysokiego, często zatuszowana przez pełniejsze ciało. Charakter chmielu w posmaku nie powinien być ostry ani szorstki. Profil fermentacyjny od neutralnego do owocowego, wspierający chmielowy profil piwa. Piwo nie powinno być słodkie, gdyż wysoki poziom estrów i niższa goryczka mogą sprawiać, że piwo będzie wydawało się słodszym, niż jest w rzeczywistości.
Odczucie w Ustach: pełnia piwa od średniej do średnio-wysokiej. Nagazowanie średnie do wysokiego. Gładkie w odczuciu, bez chmielowej szorstkości. Piwo nie powinno mieć lepkiego odczucia w ustach, kwasowego posmaku ani surowego skrobiowego posmaku.
New Zealand Session IPA 10,5-12,0°Blg
Wrażenie Ogólne: lżejsza wersja American IPA, która mimo obniżonych parametrów zachowuje charakterystyczną, intensywną chmielowość. Od American Pale Ale odróżnia je z reguły wyższa goryczka, balans słodowo-chmielowy przesunięty bardziej w stronę chmielu i większa wytrawność. Bardzo wysoka pijalność jest kluczową cechą stylu. Dodatkowo, charakterystyczne dla tego stylu są intensywne aromaty i smaki cytrusów, białych owoców, winogron, lichee i inny typowe dla nowozelandzkich odmian chmielu.
Aromat: zdominowany przez intensywne aromaty chmielowe, występujące w natężeniu od średnio-wysokich do wysokich. Mają one charakter cytrusów, białych owoców, winogron, lichee i inne typowe dla nowozelandzkich odmian chmielu. Mogą pojawić się aromaty słodowe w natężeniu od niskich do średnich. Powinny być komplementarne względem bardziej zaznaczonej chmielowości. Aromaty karmelowe, estrowe i diacetylu są wadą w stężeniu powyżej niskiego.
Wygląd: barwa od słomkowej do złotej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna. Piana obfita, gęsta i trwała, koloru białego.
Smak: intensywnie chmielowy o charakterze cytrusów, białych owoców, winogron, lichee i inny typowy dla nowozelandzkich odmian chmielu. Chlebowy lub zbożowy posmak pochodzący od użytego słodu może być wyczuwalny na poziomie od niskiego do średnio niskiego, ale nie powinien przysłaniać posmaków chmielowych. Posmaki karmelowe, mocno estrowe i diacetylowe są wadą w stężeniu powyżej niskiego.
Odczucie w ustach: pełnia niska do średnio niskiej. Piwo powinno być wyraźnie wytrawne i rześkie. Odczucie cierpkiego ściągania oraz efekt odchmielowego pieczenia w przełyk – „hopburn” jest wadą. Goryczka krótka i zaznaczona w stężeniu od średniego do wysokiego.
HARMONOGRAM:
- 15 listopada 2023 – ogłoszenie Konkursu
- 8 stycznia – 9 luty 2024 – otwarty Formularz Zgłoszeniowy Konkursu
- 12 – 16 luty 2024 – recepcja piw do Konkursu (Browar PINTA – Wieprz)
- 22 – 24 luty 2024 – obrady Jury Konkursu
- 24 luty 2024 – ogłoszenie wyników Konkursu
REGULAMIN
Zapoznaj się z Regulaminem Konkursu:
Regulamin Konkursu
POPRZEDNIE EDYCJE
LISTA LAUREATÓW
Konkurs „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” 2024 – wyniki
New Zealand Session IPA 10,5-12,0°Blg
1. Piotr Świetlik / Poznań / piwo: Władca Chmielu
2. Kamil Morawski / Kraków / piwo: Te Araroa
3. Marcin Żuchowski / Brwinów / piwo: NZ hills
Hazy Pale Ale 12,0-13,0°Blg
1. Filip Guilherme / Poznań / piwo: Hazy Day
2. Adrian Bagiński / Wszewilki / HPA
3. Maciej Suchocki / Gdańsk / piwo: Jussy Juice
Foggy IPA 14,0-16,5°Blg
1. Mariusz Zawadzki / Wrocław / piwo: Brisk Morning
2. Damian Torba / Stalowa Wola / piwo: Foggy IPA
3. Jakub Staroń / Kielce / piwo: Foggy IPA
American Stout 13,0-18,0°Blg
1. Jacek Andrzejowski / Łódź / piwo: AS Pik
2. Konrad Koperek i Piotr Kijański / Łódź / piwo: Ameerican Stout
3. Rafał Juszczak / Szewce / piwo: American Stout
Laureatom serdecznie gratulujemy – wkrótce skontaktujemy się w sprawie udostępnienia receptury oraz realizacji nagród regulaminowych:
- I miejsce: dyplom, uwarzenie piwa inspirowanego zwycięską recepturą przez Browar PINTA i dystrybucja piwa w sklepach Lidl Polska, nagroda pieniężną w wysokości 2000 PLN netto oraz zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
- II miejsce: dyplom, bon o wartości 500 PLN na zakupy piwowarskie w sklepie Browamator.pl oraz zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
- III miejsce: dyplom, bon o wartości 250 PLN na zakupy piwowarskie w sklepie Browamator.pl oraz zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
Wszyscy uczestnicy Konkursu – niezależnie od uzyskanego miejsca – otrzymają na podany w zgłoszeniu adres email kopię metryczki sędziowskiej z oceną piw zgłoszonych do Konkursu.
Skład Jury:
- Raclavská Natálie
- Głuch Jakub
- Ociesa Bartek
- Bartkowiak Maks
- Mazur Filip
- Rek Łukasz
- Jasica Kacper
- Migus Olaf
- Wróblewski Łukasz
- Krzysztofik Michał
- Strzeliński Sebastian
- Hudański Paweł
- Wilczyński Paweł
- Chwieduk Maciej
- Kamiński Marek
- Wierzbicki Konrad – steward
- Bucholtz Paweł – steward
- Mateusz Puślecki – Organizacja Jury
- Ziemowit Fałat – Szef Jury