Tags

Konkurs dla piwowarów domowych: „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” – Edycja 2023

Warzysz piwo w domu? Stwórz recepturę, uwarz piwo, wyślij do PINTY i Niech Świat Pozna Twoje Piwo!
Zwycięskie receptury w każdej z czterech kategorii zostaną wzięte na warsztat przez piwowarów PINTY a następnie cztery piwa z serii Zwycięskie 2023 pojawią się w sklepach Lidl w całej Polsce!
Dodatkowo autorzy trzech najlepszych piw w każdej z czterech kategorii otrzymają atrakcyjne nagrody od PINTY i Browamatora.
Kategorie, Harmonogram oraz Regulamin Konkursu znajdziesz poniżej.
Podejmiesz wyzwanie?

KATEGORIE

1. Dortmunder 12-14°Blg
2. Cold IPA 15-16°Blg
3. Gose with Polish fruits 8-14°Blg
4. Single Hop West Coast Double IPA 18-20°Blg

CHARAKTERYSTYKA STYLÓW

Dortmunder 12 -14°Blg

Ogólne odczucia: jasny, dobrze zbalansowany, delikatny niemiecki lager, który jest lekko mocniejszy niż przeciętne piwa. Średnio treściwy,o łagodnym aromatycznym chmielowym i słodowym charakterze. Profil słodowy zbliżony do Hellesa, profil chmielowy zbliżony do Pilsa, jednak mocniejszy od obu tych styli.
Aromat: niski do średniego aromat chmielowy, zazwyczaj o kwiatowym, korzennym lub ziołowym charakterze. Umiarkowany zbożowo-słodki aromat słodowy. Czysty profil fermentacji. Delikatnie wyczuwalna, ale zanikająca siarka na pierwszym planie, nie jest wadą. DMS na niskim poziomie występujący na drugim planie, również nie jest uważany jako wada.
Wygląd: kolor od jasno- do ciemnozłotego. Klarowne. Utrzymująca się biała piana.
Smak: nie występuje dominacja zbożowo-słodka od słodów, czy też kwiatowych, korzennych, ziołowych smaków chmielowych. Obie cechy są dobrze zbalansowane z lekkim muśnięciem słodyczy, zapewniając tym samym rześkie, orzeźwiające piwo. Balans ten zauważalny jest również na finiszu, gdzie goryczka chmielowa pozostaje jako posmak (niektóre przykłady mogą posiadać lekko słodki finisz). Czysty profil fermentacji. Lekki charakter mineralny może pochodzić od wody, jednak nie spotyka się narzucających się smaków mineralnych.
Odczucie w ustach: średnia treściwość, średnie wysycenie. Gładkie, ale rześkie.

Cold IPA 15-16°Blg

Ogólne odczucia: jasne, wysoce pijalne piwo z czystym profilem chmielowym z wyraźną, ale nie bardzo intensywną goryczką.
Aromat: zdominowany przez intensywne aromaty nowofalowych chmieli. Mogą mieć charakter, cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, czarnej porzeczki i inny typowy dla nowofalowych odmian chmielu. Powinien mieć czysty, zbożowy charakter bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Czysty profil fermentacji. Produkty uboczne fermentacji drożdżami legarowymi tj. diacetyl, siarka, estry traktowane będą jako wada. Dominujące nuty cebuli i/lub czosnku wynikające z zastosowanego chmielu są wadą podobnie jak wyraźna trawiastość, aromat kwasu izowalerianowego lub diacetylu.
Wygląd: barwa od słomkowej do jasnozłotej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna. Piana biała od średnio obfitej do obfitej. Gęsta i trwała z dobrym lacing’iem. Dopuszczalny jest dodatek surowców niesłodowanych tj. płatków ryżowych.
Smak: intensywnie chmielowy o charakterze cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów, czarnej porzeczki lub innych pochodzących od wykorzystywanych do chmielenia odmian nowofalowych. Słodowość jest dopuszczalna, ale na niskim poziomie, o czystym zbożowym charakterze stanowiącym tło dla smaków chmielowych. W smaku, czysty profil fermentacji bez produktów ubocznych niewłaściwie przeprowadzonego procesu fermentacji drożdżami lagerowymi. Wady tj. diacetyl, estry, trawiastość smak kwasu izowalerianowego nie powinny występować i są traktowane jako wady. Ogólny balans piwa przesunięty zdecydowanie w stronę chmielową z wytrawnym finiszem.
Goryczka: od średnio-wysokiej do wysokiej. Nie powinna być mocno ściągająca, łodygowa, piołunowa lub w inny sposób nieprzyjemna w odbiorze.
Odczucie w ustach: treściwość niskiej do nisko-średniej z wyraźnie zaznaczonym smakiem chmielowym i średnią goryczką. Pijalne niczym Pils.

Gose with Polish Fruits 8-14°Blg

Ogólne odczucia: cierpkie, lekko gorzkie historyczne piwo pszeniczne pochodzące z centralnej Europy z charakterystyczną, ale nie przesadną nutą soli i kolendry. Bardzo orzeźwiające z wytrawnym finiszem, wysokim nagazowaniem. Wersja z owocami dodatkowo wykazuje charakterystyczne dla owocu posmaki i kolor.
Aromat: dodatek owoców powinien być wyczuwalny, ale nie dominujący. Lekka kwaskowatość. Wyczuwalna kolendra. Która może mieć limonkowy charakter, intensywność do umiarkowanej. Lekko chlebowy, ciastowaty, drożdżowy charakter. Dodatek owoców powinien być wyczuwalny, ale nie dominujący.
Wygląd: niefiltrowane, z umiarkowanym do pełnego zamglenia. Umiarkowanie wysoka biała piana z drobnymi bąbelkami z dobrą retencją. Musujące. Klasyczna wersja bez dodatków owoców z żółtym kolorem. Dodatek owoców może wpływać na wygląd.
Smak: Wyczuwalna kwasowość na poziomie od średnio-niskiego do średnio-wysokiego. Umiarkowany chlebowy lub ciastowy smak. Lekki do umiarkowanego owocowy charakter. Lekki do umiarkowanego słony charakter, aż do progu smaku. Sól powinna być zauważalna (szczególnie na początku smaku), ale nie powodować ogólnego odczucia słoności. Bardzo niska goryczka, bez chmielowego smaku. Wytrawny, w pełni odfermentowany finisz z kwasowością bez smaku chmielowego. Kwasowość może być bardziej wyczuwalna na finiszu i wzmocnić orzeźwiającą jakość piwa. Kwasowość powinna być zrównoważona. Dodatek owoców powinien być wyczuwalny, ale nie dominujący.
Odczucie w ustach: nagazowanie wysokie do bardzo wysokiego. Treściwość średnio-lekka do średnio pełnej. Sól może dawać delikatne odczucie mrowienia w ustach i wnosić cechę apetyczności i smaczności. Drożdże i pszenica mogą dawać lekkie ciało.

Single Hop West Coast DIPA 18-20°Blg

Ogólne odczucia: zdecydowanie chmielowa, goryczkowa i wytrawna IPA, z bardzo ograniczonymi cechami słodowymi.
Aromat: zdominowany przez intensywne aromaty nowofalowych chmieli. W wersji Single Hop prym wiedzie tylko jedna odmiana chmielu wykorzystana do gotowania, chmielenia na whirpool, oraz chmielenia na zimno. Mogą mieć charakter, cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, czarnej porzeczki i inny typowy dla nowofalowych odmian chmielu. Delikatne nuty słodowe są dopuszczalne, ale tylko jako tło dla aromatów chmielowych. Powinny mieć czysty, zbożowy charakter bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne, ale jedynie na niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe bukietu piwa. Dominujące nuty cebuli i/lub czosnku wynikające z zastosowanego chmielu są wadą podobnie jak wyraźna trawiastość, aromat kwasu izowalerianowego lub diacetylu.
Wygląd: barwa od jasno- do ciemnozłotej, lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna. Piana biała od średnio obfitej do obfitej. Gęsta i trwała z dobrym lacing’iem.
Smak: intensywnie chmielowy o charakterze cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów, czarnej porzeczki lub innych pochodzących od wykorzystanego do warzenia chmielu nowofalowego. Słodowość jest dopuszczalna, ale na niskim poziomie, o czystym zbożowym charakterze stanowiącym tło dla smaków chmielowych. Estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne, ale nie powinny przykrywać smaków chmielowych. Minimalne akcenty alkoholowe nie są traktowane jako wada, choć nie powinny być wyczuwalne. Smaki cebuli, czosnku, trawy, diacetylu czy kwasu izowalerianowego nie powinny występować i są traktowane jako wada. Ogólny balans piwa przesunięty zdecydowanie w stronę chmielowo-goryczkową z wytrawnym finiszem.
Goryczka: od średnio-wysokiej do bardzo wysokiej. Może być lekko zalegająca, ale nie powinna być mocno ściągająca, łodygowa, piołunowa lub w inny sposób nieprzyjemna w odbiorze.
Odczucie w ustach: treściwość od średnio-niskiej do średniej. Wysycenie od średniego do średniowysokiego. Minimalne alkoholowe rozgrzewanie nie powinno być traktowane jako wada.Wyraźne uczucie ściągania jest wadą.

HARMONOGRAM:

  • 16 listopada 2022 – ogłoszenie Konkursu
  • 9 stycznia – 10 luty 2023 – otwarty Formularz Zgłoszeniowy Konkursu
  • 13 – 17 luty 2023 – recepcja piw do Konkursu (Browar PINTA – Wieprz)
  • 23 – 25 luty 2023 – obrady Jury Konkursu
  • 25 luty 2023 – ogłoszenie wyników Konkursu

ZGŁOSZENIA

Formularz zgłoszeniowy został zamknięty.

REGULAMIN

Zapoznaj się z Regulaminem Konkursu:

POPRZEDNIE EDYCJE

LISTA LAUREATÓW

Konkurs „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” 2023 – wyniki

Dortmunder 12-14°Blg
1. Daniel Bąkowski / Nocturnus / Radomia /piwo: Solar_Orbiter
2. Kacper Myśliński/ Klejnot Niklu – Browar Domowy / Kraków / piwo: Call it lager
3. Rafał Stróżyna / Wolności / Kołobrzeg / piwo: Portowe

Cold IPA 15-16°Blg
1. Dariusz Grabowski / Twins Brewery / Henryków / piwo: Cold Call
2. Tomasz Korczak / Browar domowy Tłusty Riff / Żywiec / piwo: Zimny Drań
3. Daniel Nowicki / Browar Domowy Sunny Hops / Poznań / piwo: Bora Bora IPA

Gose with Polish fruits 8-14°Blg
1. Daniel Bąkowski / Nocturnus / Radomia /piwo: Quince / owoc: Pigwowiec
2. Piotr i Tomasz Osińscy / Kilsztok / Olsztyn /piwo: Warmiński Szampan / owoc: Poziomki
3. Dawid Pietkiewicz / MadMalts / Siechnice /piwo: Truskawkowe / owoc: Truskawka 😉

Single Hop West Coast Double IPA 18-20°Blg
1. Marcin Jochimczyk / Domowy Browar Rudobrody / Warszawa / piwo: Rudobrody Single Hop West Coast Double IPA
2. Grzegorz Czesnakowicz / Bottlefly / Poznań / piwo: Nelson WCDIPA
3. Fabian Wojciech / Fabby’s / Dębiniec / piwo: Sypnij no tu trochę tego Idaho7!

Laureatom serdecznie gratulujemy – wkrótce skontaktujemy się w sprawie udostępnienia receptury oraz realizacji nagród regulaminowych:

  • I miejsce: dyplom, uwarzenie piwa wg zwycięskiej receptury przez Browar PINTA i dystrybucja piwa w sklepach Lidl Polska, nagroda pieniężną w wysokości 2000 PLN netto oraz zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
  • II miejsce: dyplom, bon o wartości 500 PLN na zakupy piwowarskie w sklepie Browamator.pl oraz zestaw gadżetów z Browaru PINTA.
  • III miejsce: dyplom, bon o wartości 250 PLN na zakupy piwowarskie w sklepie Browamator.pl oraz zestaw gadżetów z Browaru PINTA.

Wszyscy uczestnicy Konkursu – niezależnie od uzyskanego miejsca – w ciągu 2 tygodni od ogłoszenia wyników otrzymają na podany w zgłoszeniu email kopię metryczki sędziowskiej z oceną piw zgłoszonych do Konkursu.

Skład Jury:

  • Jakub Głuch
  • Bartek Ociesa
  • Paweł Poręba
  • Przemysław Szczepańczyk
  • Paweł Leszczyński
  • Bartłomiej Nycz
  • Paweł Masłowski
  • Michał Bartosik
  • Wiktor Maszkowski
  • Kacper Jasica
  • Łukasz Wróblewski
  • Piotr Łojewski
  • Łukasz Śledziński
  • Michał Sułowski
  • Filip Jaworski
  • Witold Dziub
  • Filip Mazur
  • Łukasz Rek
  • Mateusz Ficek
  • Artur Kamiński
  • Mateusz Puślecki – Organizacja Jury
  • Ziemowit Fałat – Szef Jury

JAK BEZPIECZNIE ZAPAKOWAĆ PIWO NA KONKURS?

Zacznij pisać i naciśnij Enter, aby wyszukać

Shopping Cart

Brak produktów w koszyku.