NASZA HISTORIA
DROGA DO REWOLUCJI
05.2010
Jako osoby prywatne (Grzesiek Zwierzyna i Ziemek Fałat) warzymy 5 hl piwa A’la Grodziskie, którego sukces komercyjny i artystyczny uruchomił myślenie o regularnym warzeniu piwa na sprzedaż, w celu wypełnienia wielkiej niszy na polskim rynku.
02.2011
Śniadanie w Cieszynie, w trakcie którego w gronie Grzesiek, Marek i Ziemek pojawia się propozycja nazwy dla naszego przyszłego browaru. Grzesiek rzuca: PINT, potem zmieniamy na PINTĘ.
03.2011
Już jako Browar PINTA warzymy pierwszą porcję Ataku Chmielu czyli pierwsze w Polsce komercyjne piwo w stylu American IPA.
05.2011
Premiera Ataku Chmielu, A’la Grodziskiego oraz Czarnej Dziury – Festiwal Dobrego Piwa Wrocław.
12.2011
Pierwszy rok PINTY to 10 różnych piw, które uwarzyliśmy w łącznej ilości 480 hl. Zdecydowany bestseller to Atak Chmielu. Z pierwszej serii do dziś warzymy Pierwszą Pomoc, A’la Grodziskie i Jak w Dym oraz okazjonalnie Czarną Dziurę i Odsiecz Wiedeńską.
03.2012
Pierwszy rebranding PINTY. Nowe etykiety służyły nam przez następne 9 lat.
12.2012
Premiera Końca Świata – piwa w stylu Sahti, które w kilkunastu lokalach w Polsce serwowane jest chochlą z ocynkowanego wiadra. W tym samym czasie jedziemy na pierwsze kranoprzejęcie PINTY zagranicą – do fińskiego tampere i przy okazji odwiedzamy kolebkę stylu Sahti, miejscowość Lamin Sahti.
12.2013
Do sklepów trafia Imperator Bałtycki – w tym czasie jest to najmocniejsze polskie piwo rzemieślnicze a jego premiera upływa pod znakiem kontrowersji związanych z chmieleniem Porteru Bałtyckiego amerykańskimi odmianami chmielu. W efekcie sprzedaż odbywa się na zapisy lub spod lady.
12.2013
W ciągu całego roku uwarzyliśmy 21 różnych piw, w tym premierowo Oto Mata IPA oraz Imperatora Bałtyckiego. Tego roku doszło też do pierwszej w historii polskiego kraftu kooperacji – wspólnie z AleBrowarem i Piwoteką uwarzliśmy B-Day.
02.2014
Wspólnie z O’Haras Carlow Brewing warzymy w Irlandii piwo z polskim chmielem – to pierwsza międzynarodowa kooperacja polskiego browaru i początek serii Lublin to Dublin.
02.2015
Zatrudniamy pierwszego pracownika w PINCIE na stanowisku „Pomocnika Ziemka”. Paweł Masłowski pozostaje z nami przez kolejne 7 lat i finalnie awansuje na Dyrektora Zarządzającego Browaru PINTA w Wieprzu.
04.2015
Po raz drugi jedziemy do Japonii i siedząc na ławce w parku w Kioto, wspólnie z Agnieszką Zwierzyną i Agatką Fałat podejmujemy decyzję, że wybudujemy własny browar.
07.2016
Podpisujemy umowę inwestycyjną i sprzedajemy 50% udziałów w PINCIE naszym przyjaciołom Cedrikowi Gendajowi i Tomkowi Grendyszowi. Plan budowy browaru nabiera realnych kształtów.
08.2016
Organizujemy pierwsze PINTA Party i ogłaszamy budowę własnego browaru.
10.2016
Kupujemy w Wieprzu koło Żywca działkę pod budowę browaru.
11.2016
Rozpoczynamy przygodę ze starzeniem piwa w drewnianych beczkach. Na pierwszy ogień Imperator Bałtycki zapakowany do 20 świeżo opróżnionych beczek po Sherry Oloroso.
11.2016
Startujemy z PINTA Hop Tour i odwiedzamy chmielniki Argentyny. W kolejnych latach odwiedzimy RPA, Tasmanię i Koreę Północną.
09.2018
Huczne otwieramy PINTĘ Wrocław – pierwszy firmowy pub PINTY w ramach sieci franczyzowej.
03.2019
Premiera pierwszej puszki PINTY – Hazy Disco – w tym czasie to najmocniej chmielone piwo z PINTY.
05.2019
W trakcie Tour de Geuze ogłaszamy plan budowy PINTA Barrel Brewing oraz zbiórki w ramach croudfundingu.
07.2019
Warzymy pierwsze piwo w nowo otwartym browarze w Wieprzu i jednocześnie pierwsze piwo bezalkoholowe PINTY – Mini Maxi IPA.
08.2019
Rozlewamy pierwszą porcję Ataku Chmielu w nowym browarze w Wieprzu.
01.2021
PINTA zostaje uznana za najlepszy browar w Polsce, jeden z 10 najlepszych w Europie i jeden ze 100 najlepszych na świecie wg Ratebeer.com.
03.2021
Na pamiątkę 10 urodzin warzenia Ataku Chmielu odwiedzamy Archipelag Galapagos i dopływamy do Isla Pinta.
05.2021
Drugi rebranding PINTY – prezentujemy nowe logo i etykiety.
08.2021
Organizujemy jubileuszowe PINTA Party w browarze w Wieprzu.
09/2021
Nie zapominamy o naszych korzeniach stale wspierając piwowarów domowych. Po sukcesie pierwszej edycji konkursu „Niech Świat Pozna Twoje Piwo!” ogłaszamy drugą, a później jeszcze trzecią i czwartą jego odsłonę (2022, 2023, 2024).
03/2022
PINTA Barrel Brewing warzy swoje pierwsze piwa dzikie, wykorzystując drożdże wyłapywane z powietrza.
05/2022
Oficjalnie otworzyliśmy browary PINTA i PINTA Barrel Brewing dla zwiedzających. Chcemy być jedną z atrakcji Beskidów nie tylko dla fanów piw rzemieślniczych.
05/2022
Na Reunion wspólnie z lokalnym browarem Dalons uwarzyliśmy „afrykański” Porter Bałtycki z dodatkiem polskich chmieli. Wcześniej „zamorskie” Portery Bałtyckie warzyliśmy w Europie, Azji, Australii i Ameryce Południowej.
09/2022
Jako pierwsza ekipa z Polski wzięliśmy udział w Hop Selection Yakima Chief Hops, dorocznej selekcji amerykańskich chmieli z ostatnich zbiorów w Dolinie Yakima.
10/2022
Przy browarach PINTA i PINTA Barrel Brewing powstało OneMoreBeer, nowoczesne centrum dystrybucji piw rzemieślniczych.
12/2022
W największym w Polsce Konkursie Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2022 jako Browar PINTA i PINTA Barrel Brewing zdobywamy rekordową liczbę medali: 5 złotych, 4 srebrne oraz 6 brązowych.
12/2022
8. edycja PINTY Miesiąca, w ramach której co miesiąc do wybranych pubów trafia inne nasze piwo, kończy rok 2022 rekordową liczbą blisko 2,5 tysiąca zamówionych beczek.
08/2023
Pierwszy w historii kontener z piwami „A ja pale ale”, „Hazy Morning” i „Dzień dobry!” (amerykańska wersja „Pierwszej Pomocy”) dopłynął do USA!
12/2023
W KPR Kraft Roku 2023 piwa z PINTY i PINTY Barrel Brewing zdobywają łącznie aż 22 medale, a dzięki nim Nagrody Specjalne: Browar PINTA – Mistrzowie IPA 2023, a PINTA Barrel Brewing – Mistrzowie Kwasów i Dzikusów 2023
01/2024
Na jubileuszową 10. edycję PINTY Miesiąca ponownie warzymy 9 – wg naszych fanów – najlepszych piw z edycji 2015-2023.