Tags

Warzysz piwo w domu? Stwórz recepturę, uwarz piwo, wyślij do PINTY i Niech Świat Pozna Twoje Piwo!
Zwycięskie receptury w każdej z sześciu kategorii zostaną wzięte na warsztat przez piwowarów PINTY a następnie sześć piw z serii Zwycięskie 2022 pojawi się w sklepach Lidl w całej Polsce – pierwsze już w marcu 2022 roku!
Dodatkowo autorzy trzech najlepszych piw w każdej z sześciu kategorii otrzymają atrakcyjne nagrody od PINTY i Browamatora.
Kategorie, harmonogram oraz Regulamin Konkursu znajdziesz poniżej.
Podejmiesz wyzwanie?

  1. Hopfenweizen 12-13°Blg
  2. West Coast Double IPA 18-20°Blg
  3. Belgian Tripel with American hops 18-20°Blg
  4. German Pils 12-13°Blg
  5. Polish Pale Ale na polskich chmielach 12-13°Blg
  6. Chocolate Brown Porter 12-13°Blg

Hopfenweizen 12-13°Blg
Orzeźwiające, jasne, przyprawowo-owocowe, niemieckie piwo górnej fermentacji o zaznaczonym, chmielowym profilu smakowo-zapachowym. Ze względu na użyty w toku produkcji słód pszeniczny i krótki czas leżakowania często jest zmętnione. Specjalny szczep drożdży nadaje piwu charakterystycznego aromatu goździkowo-bananowego. Wersja hopfenweizen jest intensywniej chmielona na aromat wnosząc do końcowego profilu piwa nuty kwiatowe, owocowe, przyprawowe na poziomie średnim do średnio-intensywnego. Wysokie wysycenie piwa zapewnia nieco cierpki finisz, efekt orzeźwienia oraz obfitą czapę, białej piany po nalaniu do szklanki.

West Coast Double IPA 18-20°Blg
Mocne, jasne, wytrawne, bardzo gorzkie i pachnące rześkim, intensywnym aromatem chmieli amerykańskich piwo górnej fermentacji. Tradycyjnie piwo jest klarowne, o średnio wysokim wysyceniu. Cechą charakterystyczną piwa jest bardzo wysoka goryczka chmielowa, wsparta przez intensywne nuty aromatyczne chmieli odmian amerykańskich przypominających owoce tropikalne, cytrusy, owoce pestkowe, sosnę i kwiaty. Wytrawny finisz pozwala jeszcze bardziej zaakcentować nuty chmielowe i gorzki smak.

Belgian Tripel with American hops 18-20°Blg
Tradycyjnie warzone w klasztorach należących do zakonu cystersów jako piwo specjalne, serwowane podczas świąt kościelnych. Jest to jasne, mocne i wytrawne piwo górnej fermentacji o belgijskim rodowodzie, charakteryzujące się przyprawowo-fenolowym profilem aromatycznym, zaznaczoną goryczką i chmielowością. W tym wypadku tradycyjnie używane chmiele z Europy kontynentalnej zastąpione zostanę przez aromatyczne chmiele amerykańskie, wnoszące do piwa nuty owocowe, cytrusowe lub sosnowe na średnim poziomie

German Pils 12-13°Blg
Jasne, wytrawne i klarowne piwo dolnej fermentacji o czystym profilu fermentacyjnym i zaznaczonym, chmielowym profilu aromatycznym, wspartym przez delikatne nuty słodowe.

Polish Pale Ale na polskich chmielach 12-13°Blg
Lekkie, jasne, wytrawne, średnio gorzkie piwo górnej fermentacji, pachnące rześkim aromatem polskich chmieli nowofalowych. Cechą charakterystyczną piwa jest bardzo średnio intensywna goryczka chmielowa, wsparta przez średnio-intensywne nuty aromatyczne polskich odmian chmieli. Wytrawny finisz pozwala jeszcze bardziej zaakcentować nuty chmielowe i gorzki smak.

Chocolate Brown Porter 12-13°Blg
Brązowe piwo górnej fermentacji charakteryzujące się intensywnym, słodowym profilem smakowo-zapachowym przypominającym karmel, orzechy, czekoladę, toffee. W tym wypadku piwo zostanie dodatkowo infuzowane ziarnem kakaowca w różnej formie (łuska, kruszone ziarno, kakao) w celu intensyfikacji posmaków i aromatów czekoladowych.

  • 17 września 2021 – ogłoszenie Konkursu
  • 3-14 stycznia 2022 – otwarty Formularz Zgłoszeniowy Konkursu
  • 17-21 stycznia 2022 – recepcja piw do Konkursu (Browar PINTA – Wieprz)
  • 26-29 stycznia 2022 – obrady Jury Konkursu
  • 29 stycznia 2022 – ogłoszenie wyników Konkursu

Formularz zostanie otwarty 3 stycznia 2022 r.
Formularz zgłoszeniowy

Zapoznaj się z Regulaminem Konkursu:
Regulamin Konkursu

Zacznij pisać i naciśnij Enter, aby wyszukać

Shopping Cart

Brak produktów w koszyku.