Konkurs dla piwowarów domowych: „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” – Edycja 2025
Warzysz świetne piwo w domu?
Stwórz recepturę, uwarz piwo, wyślij do PINTY i Niech Świat Pozna Twoje Piwo!
Zwycięskie receptury w każdej z czterech kategorii zostaną wzięte na warsztat przez piwowarów PINTY a następnie cztery piwa z serii Zwycięskie 2025 pojawią się w sklepach Lidl w całej Polsce!
Dodatkowo autorzy trzech najlepszych piw w każdej z czterech kategorii otrzymają atrakcyjne nagrody od PINTY i Browamatora.
Kategorie, Harmonogram oraz Regulamin Konkursu znajdziesz poniżej.
Podejmiesz wyzwanie?
KATEGORIE
- Maibock 16-18°Blg
- Double Cold IPA 18-20°Blg
- Hazy IPA z polskim chmielem 14-15°Blg
- Foreign Extra Stout 14-18°Blg
CHARAKTERYSTYKA STYLÓW
Maibock 16,0-18,0°Blg
Wrażenie Ogólne: jasne, mocne, pełne, słodowe piwo dolnej fermentacji. Mocniejsze i mniej chmielowe od festbier, a bardziej słodowe. Mniej pełne, mniej słodowe, bardziej chmielowe i bardziej wysycone niż tradycyjny koźlak.
Aromat: średni do średniowysokiego aromat słodowy o charakterze świeżego jasnego chleba z dopuszczalnymi niskimi nutami miodowymi i toffi. Aromat chmielowy na poziomie niskim do średnioniskiego, kwiatowy, owocowy (ale nie cytrusowy lub egzotyczny), korzenny, ziołowy. Balans zawsze po stronie słodu, ale chmiel odgrywa tu wyraźnie większa rolę niż w przypadku tradycyjnego koźlaka. Dopuszczalny niski poziom estrów owocowych, DMS i diacetylu.
Wygląd: ciemnozłote do pomarańczowobursztynowego. Klarowne. Piana biała, obfita, zwarta, trwała.
Smak: średni do średniowysokiego smak jasnego chleba z opcjonalnymi niskimi nutami miodowymi, tostowymi, toffi, kruchych ciasteczek. Niski do średnioniskiego smak chmielowy (kwiatowy, owocowy, korzenny, ziołowy). Balans słodowy. Dopuszczalny niski poziom estrów owocowych, DMS i diacetylu. Finisz wytrawny do półwytrawnego, chlebowo-ziołowy, średnio długi.
Odczucie w ustach: pełnia średniowysoka, gładkie, bardziej pijalne i głębiej odfermentowane niż tradycyjny koźlak, ale wciąż dość sycące. Lekkie rozgrzewanie alkoholowe jest typowe. Wysycenie średnie do średniowysokiego.
Double Cold IPA 18,0-20,0°Blg
Wrażenie Ogólne: jasne, klarowne, mocne a jednocześnie wysoce pijalne IPA fermentowane drożdżami dolnej fermentacji z czystym profilem chmielowym oraz z wyraźną, ale nie bardzo intensywną goryczką. Cechuje je rześki charakter i charakterystyczny dla IPA, chmielowy profil. Dzięki użyciu płatków ryżowych barwa piwa jest bardzo jasna, a piwo ma wytrawny charakter.
Aromat: balans chmielowy. Aromat zdominowany przez intensywne aromaty nowofalowych chmieli na poziomie od wysokiego do bardzo wysokiego. Mogą mieć charakter, cytrusów, owoców tropikalnych, kwiatów, sosny, żywicy lub innych typowych dla nowofalowych odmian chmielu. Dominujący aromat cebulowy, czosnku, szczypiorku jest niepożądany i jest wadą, może występować, ale nie może dominować profilu chmielowego. Delikatne aromaty słodowe mogą występować do poziomu niskiego i powinny mieć czysty, zbożowy charakter – bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Alkoholowość, jeśli występuje, to maksymalnie do poziomu średnio niskiego, bez “gorącego”, rozpuszczalnikowego charakteru. Czysty profil fermentacji, typowy dla drożdży lagerowych. Produkty uboczne fermentacji, np. diacetyl, siarka, estry traktowane będą jako wada. Brak trawiastości.
Wygląd: barwa piwa od jasnozłotej do złotej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna. Piana biała od średnio obfitej do obfitej. Gęsta i trwała z dobrym lacing’iem.
Smak: balans chmielowy. Nuty chmielowe na pierwszym planie na poziomie od średnio wysokiego do wysokiego o charakterze cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów lub innych pochodzących od wykorzystywanych do chmielenia odmian nowofalowych. Słodowość jest dopuszczalna, ale na poziomie od niskiego do średnio niskiego, o czystym zbożowym charakterze stanowiącym tło dla smaków chmielowych. Alkoholowość, jeśli występuje, to maksymalnie do poziomu średnio niskiego, bez „gorącego”, rozpuszczalnikowego charakteru. Czysty profil fermentacji, bez produktów ubocznych, np. diacetyl, estry, będą traktowane jako wady. Finisz wytrawny, długi, smukły, aksamitny o chmielowym posmaku.
Odczucie w Ustach: pełnia średnia. Gładka tekstura, bez wyraźnej lepkości. Piwo ma być orzeźwiające i pijalne. Wysycenie średnie do średniowysokiego. Mocniejsze wersje będą się charakteryzować wyczuwalnym rozgrzewaniem alkoholowym, ale nie może być ono przeszkadzające, gorące. Duże ilości chmielu, szczególnie dodanego na zimno, mogą zaowocować znaczną ilością tanin w gotowym produkcie. Istotnym zadaniem piwowara jest zminimalizowanie tego ryzyka, gdyż uczucie ściągania na poziomie wyższym niż niski jest istotną wadą w piwach w tym stylu.
Hazy IPA z polskim chmielem 14,0-15,0°Blg
Wrażenie Ogólne: Hazy India Pale Ale o intensywnym smaku i aromacie pochodzącym od użycia polskich chmieli, o niskiej pełni i gładkim odczuciu w ustach. Piwo najczęściej nieprzezroczyste lub mocno zamglone. Niższa i niemal nieodczuwalna goryczka w porównaniu np. do West Coast IPA, co powoduje dużą pijalność. Ponadto duża ilość chmielu dodanego na koniec gotowania oraz na cichą fermentację.
Aromat: zdominowany przez intensywne aromaty chmielowe. Mają one charakter cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów, ziół i inne charakterystyczne dla dodanych polskich nowofalowych odmian chmielu. Nuty trawiaste są niewłaściwe. Owocowość ponadto uzupełniona i zbalansowana estrami owocowymi (raczej w kierunku aromatu brzoskwiń, moreli, cytrusów niż czerwonych owoców) na poziomie od średnio niskiego do średniego. Słodowość o charakterze biszkoptów na poziomie od niskiego do średnio niskiego. Brak karmelowości i tostowości. Aromat maślany lub kwaśny jest niewłaściwy. Może wystąpić alkoholowość do poziomu niskiego. Brak diacetylu.
Wygląd: kolor piwa jasnozłoty, czasami z odcieniem pomarańczowym. Mętne, często nieprzejrzyste, ale dopuszczalne są także wersje lekko zamglone. Nie powinno być błotniste. Średnio obfita, trwała piana o barwie białej, niekiedy lekko zabarwionej.
Smak: chmielowość jest wyczuwalna na poziomie od wysokiego do bardzo wysokiego i odzwierciedla cechy z aromatu. Słodowość na poziomie od niskiego do średniego o biszkoptowym charakterze, która kontruje chmielowość i wnosi lekką słodycz. Smaki tostowe lub karmelowe są wadą. Estry owocowe w kierunku aromatu brzoskwiń, moreli, cytrusów niż czerwonych owoców na poziomie od niskiego do średniego. Finisz półwytrawny. Balans w kierunku chmielowości, estrowości i „soczystości”. Dopuszczalny alkohol do poziomu średnio niskiego, ale nigdy nie powinien być gorący lub dominujący.
Odczucie w Ustach: pełnia średnio-niska do średnio-wysokiej, jednak piwo powinno być gładkie, kremowe, sprawiające wrażenie „soczystości”. Nagazowanie niskie do średniego. W mocniejszych wersjach dopuszczalny rozgrzewający efekt alkoholu o niskim natężeniu. Brak ostrej, chmielowej cierpkości.
Foreign Extra Stout 14-18,0°Blg
Wrażenie Ogólne: czarne, palone, umiarkowanie mocne i wytrawne, gorzkie angielskie piwo górnej fermentacji.
Aromat: średni do wysokiego aromat słodowy o palonym, kawowym charakterze. Inne dopuszczalne aromaty słodowe to czekolada, lukrecja, biszkopty, herbatniki. Estry o charakterze ciemnych owoców (wiśni, jagód, borówek, żurawiny lub podobnych) na poziomie średnio niskim do średniego, w mocniejszych wersjach mogą być na poziomie średnio wysokim, jednak nigdy nie powinny przysłaniać aromatów palonych. Aromaty chmielowe wyczuwalne na poziomie najwyżej średnio niskim i powinny mieć angielski charakter ziołowy, ziemisty lub kwiatowy. W mocniejszych wersjach mogą być wyczuwalne niskie do średnio niskich nuty szlachetnego alkoholu. Dopuszczalny diacetyl do maksymalnie niskiego poziomu. Aromaty siarkowe są wadą.
Wygląd: bardzo ciemno brązowe lub czarne. Może mieć brązowe lub rubinowe przebłyski i powinno być klarowne – jeśli da się to stwierdzić zważywszy barwę. Piana brązowa, obfita, zwarta, trwała, może oblepiać szkło.
Smak: dominują smaki palonego ziarna od średniego do wysokiego poziomu: kawa, lukrecja, czekolada. Podstawa słodowa powinna mieć klasyczny angielski herbatnikowy, biszkoptowy charakter i być wyczuwalna na poziomie średnio niskim do średniego. Estry o charakterze ciemnych owoców (wiśni, jagód, borówek, żurawiny lub podobnych) na poziomie średnio niskim do średniego. Chmiel powinien być wyczuwalny w tle, na poziomie niskim do średniego, o charakterze typowym dla odmian brytyjskich (ziołowy, ziemisty, kwiatowy). Diacetyl może występować maksymalnie do poziomu niskiego. Brak nut siarkowych. Mocniejsze wersje będą się charakteryzowały wyczuwalnym alkoholem. Ten powinien mieć szlachetny charakter i powinien występować w tle, nie zaburzając całości. Finisz półwytrawny, długi, o palonym i ewentualnie lekko alkoholowym charakterze. Palone ziarno może wnieść odrobinę kwasowości, ta powinna być na poziomie nie wyższym niż niski.
Odczucie w ustach: pełnia średnia do wysokiej. Piwo powinno być aksamitne, kremowe, gładkie, wysoko odfermentowane, nie może być lepkie ani mdłe. Wysycenie średnie do średnio wysokiego. Mocniejsze wersje mogą być rozgrzewające, ale nigdy palące. Ze względu na duży udział palonego ziarna, stopień odfermentowania i ilość dodanego chmielu, piwo może być nieco ściągające, ale na poziomie wyższym niż niski powinno to być uznane za wadę.
HARMONOGRAM:
- 25 listopada 2024 – ogłoszenie Konkursu
- 14 stycznia – 14 luty 2025 – rejestracja zgłoszeń do Konkursu
- 10-14 luty 2025 – recepcja piw do Konkursu (Browar PINTA – Wieprz)
- 20-21 luty 2025 – obrady Jury Konkursu
- 22 luty 2025 – ogłoszenie wyników Konkursu
- maj – październik 2025 – premiera piw Zwycięskich w Lidl Polska
ZGŁOSZENIA
Formularz zgłoszeniowy zostanie otwarty 14 stycznia 2025 r.
REGULAMIN
Zapoznaj się z Regulaminem Konkursu:
Regulamin Konkursu
POPRZEDNIE EDYCJE