Pierwszy polski Koźlak Podwędzany właśnie trafia do polskich sklepów.
PINTA Jak w Dym to nasz jesienny eksperyment. To ciemne, gęste, przydymione piwo nawarzyliśmy specjalnie dla miłośników mocnych wrażeń. A także dla siebie samych, bo przecież my, Grzesiek, Marek i Ziemek – kochamy piwa wędzone Wink Inspiracją jest oczywiście bamberski Urbock, wspaniałe wędzone piwo z Górnej Frankonii. Nasz Jak w Dym dodatkowo wzbogaciliśmy słodem, który własnoręcznie wędziliśmy dymem z wysezonowanego drewna orzechowego. Dodaliśmy też trochę słodów karmelowych i zastosowaliśmy dośc płytkie odfermentowanie – wszystko po to, by Jak w Dym piło się względnie lekko i przyjemnie, ale z gwarancją odpowiedniego efektu – jak na Koźlaka przystało Cool
PINTA Jak w Dym to ósma w tym roku premiera z Browaru PINTA. Podwędzonomu Koźlakowi towarzyszy premiera nr 9 – PINTA Podymek. To lekkie wędzone ale powstało na bazie trzecich wód pozostałych po zacieraniu Jak w Dym. Ciekawostka warta spróbowania !
PINTA Jak w Dym: skład: słody Weyermann®: wędzony, monachijski (II), Caramunich® (II), Carafa® Special (I), słód PINTA orzechowy wędzony; chmiele Tradition (DE), drożdże Safllager W 34/70.
Piwo pasteryzowane. Ekstrakt: 16,5% wag. Alkohol: 6,9% obj.
Zalecana temperatura spożycia: 10-12°C