Niespecjalnie kręci cię goryczka Pilsa, czy bezpłciowy smak eurolagera? To spróbuj Hellesa – powstałej ponad 130 lat temu niemieckiej odpowiedzi na czeskiego Pilsnera.
Najprostszy niemiecki lager
Uważamy, że Helles to kwintesencja prostego piwa: woda, słód, drożdże i chmiel. Bez kombinacji i eksperymentów. Jednak mimo swojej prostoty daje nam coś więcej, oprócz możliwości przepłukania gardła. Łagodność lekkiego lagera nie odbiera mu ani słodowej pełni, ani smaku i aromatu dobrego piwa.
Kluczem do uwarzenia dobrego Hellesa nie jest eksperymentowanie ze składnikami tylko ich precyzyjny dobór. Wystarczy idealne zbalansowanie klasycznych odmian słodu i chmielu. Bardzo jasne słody pilzneńskie z Bambergu i Heidelbergu w połączeniu z klasyką niemieckiego chmielarstwa: Hallertauer Mittelfrüh, Tettnanger oraz Tradition. Niespieszna fermentacja i długie leżakowanie w niskich temperaturach. No i mamy Bavaria Sun – bawarski Helles prosto z PINTY. Prawda, że proste?