Jeśli Ameryka 14 lat temu skutecznie zaatakowała nas chmielem, to teraz Czechy z powodzeniem atakują nas swoim piwem.
W przeciwieństwie do inspiracji, które zaczerpnęliśmy z Ameryki, w czeskim piwie nie szukamy nowinek i udziwnionych receptur. Interesuje nas przede wszystkim ich legendarna już klasa i zdolność do wypełniania czeskich piwiarni praktycznie w każdy dzień tygodnia.
Najpopularniejsze czeskie piwo
W tej kategorii zdecydowanie wygrywa jasny lager, czyli po czesku Světlý Ležák – wzorzec dla lagerów na całym świecie. W Czechach jest to coś więcej niż styl, to styl życia. Codzienne, jasne piwo o złożonym, słodowo-chmielowym smaku i aromacie oraz gładkiej goryczce.
Nasz rzemieślniczy Světlý Ležák uwarzyliśmy w oparciu o jego klasyczną recepturę. Jęczmienny słód to klepiskowy Klusáček, a chmiel do kotła to najczęściej używany w tym stylu Saaz, czyli Žatecký chmel o delikatnym, ziołowo-kwiatowym aromacie.
Wyszło nam piwo zdecydowanie mniej słodowe niż Helles i mniej chmielowe niż De Pils. Pivečko to po prostu złoty środek między wytrawnym pilsem a słodowym Hellesem – bardziej zbalansowany, wyrazisty, ale nie przytłaczający.