Kontynuujemy przygodę z Piwem Grodziskim.
2010 >>> A’la Grodziskie „od Żywca i Zdroja”
2011-2013 >>> PINTA A’la Grodziskie
2014 >>> PINTA Grodziskie 2.0 oraz PINTA Grodziskie 3.0
2015 >>> ?
W tych dniach w sklepach i pubach pojawią się dwa nowe piwa od PINTY. No może nie całkiem nowe – oba nawiązują do A’la Grodziskiego, które warzymy od 2011 roku. A nawet „od nieco wcześniej”, bo A’la Grodziskie od „Żywca i Zdroja” zadebiutowało w czerwcu 2010 roku w odpowiedzi na… utyskiwania, że w Polsce nikt nie chce warzyć polskiego, lekkiego piwa dymionego:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=548955988473637&set=a.257279454307960.54013.100000777213423&type=1&theater
HISTORIA
Historia warzenia piwa w Grodzisku Wielkopolskim liczy sobie co najmniej 700 lat. Nie zawsze było to lekkie piwo ze słodu pszenicznego – na przestrzeni wieków receptura czesto się zmieniała. Lekkie piwo Grodziskie o ekstrakcie ok. 7,7° z którego zasłynęły grodziskie browary ukształtowało się na przełomie XIX i XX w. – roczna produkcja sięgała wówczas ok. 100 tys. hl.
Piwo eksportowano na wiele kontynentów, m.in. do USA – transport z Grodziskim był jednym z pierwszych z Europy po zakończeniu prohibicji w 1933 roku.
Po 1945 roku z każdą dekadą Piwo Grodziskie traciło na popularności. Na poczatku lat 90-ych uznane zostało za nikomu niepotrzebny przezytek, browary i slodownie zamknięto – popadły w kompletna ruinę. Pamięć o Grodziskim przywrócili piwowarzy domowi – m.in. Mateusz Pająk a także organizatorzy konkursów piwowarskich – KPD w Zywcu oraz „Prawie jak Grodzisz” w grodzisku Wlkp. Dziś Grodziskie warzone jest komercyjnie w wielku krajach świata, a styl został oficjalnie wpsiany na liste BJCP, będącą poważanym podręcznikiem dla organizatorów konkursów piwa na całym świecie.
RAPORT
Zainteresowanych Piwem Grodziskim odsyłamy do obszernego Raportu na temat tego stylu, przygotowanego w latach 2011-2013 przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych:http://www.pspd.org.pl/uploads/grodziskie/grodziskie-redivivus-raport-2.pdf
ESKPERYMENTY PINTY
Końcem zeszłego roku postanowiliśmy poeksperymentować z naszym A’la Grodziskim – poszukujemy ideału a motywacją był m.in. konkurs World Beer Cup 2014 w USA, na który wysyłamy Grodzisza.
Przygotowaliiśmy 2 warki Grodzisza. Podstawowa zmiana polega na użyciu słodu pszenicznego wędzonego dymem z dębu. Taki słód używany był oryginalnie w browarach w Grodzisku Wielkopolskim. Jednak zamknięcie tych browarów na początku lat 90-ych oznaczało tez koniec produkcji tego spcejalnego słodu. Gdy zaczynaliśmy warzyc A’la Grodziskie, ratowaliśmy się mieszanką słodów – wędzonego jęczmienngo i zwykłego jasnego pszenicznego. Na szczęście – m.in. za namową Browamatora – słód “Grodziski” na skalę przemysłową produkuje słodownia Weyermann(R) w Bambergu – a robi to specjalnie dla browarów, które chcą warzyć Grodziskie. I warzą – w USA, Holandii, Kanadzie a ostatnio także w Brazylii. I w Polsce
GRODZISKIE 2.0 i 3.0 – RÓŻNICE ?
W wersji 2.0 zasyp stanowi 100% słodu pszenicznego dymionego dębem – tzw. słodu „Grodziskiego”, produkowanego przez słodownię Weyermann. Na szczęście filtracja w Zawierciu nie stanowiła wielkiego problemu – trochę cierpliwości, niski ekstrakt i po sprawie
W wersji 3.0 oprócz słodu pszenicznego dymionego dymem z dębu, użyliśmy tez słodu wędzonego jęczmiennego, tego samego który był podstawą dla A’la Grodziskiego.
W obu wersjach dość intensywne – zgodne ze stylem – chmielenie lubelskim oraz te same drożdże: Fermentis Safbrew S-33.
Mamy pełną świadomośc możliwości skorzystania z oryginalnego szczepu drożdzy do piwa Grodziskiego, ale szczerze – nie jesteśmy jeszcze gotowi na ich użycie na większą skalę. Pracujemy nad tym, jak również nad klarownością piwa (oryginalnie Grodziskie było klarowane karukiem).
Przygodę z Grodziskim zaczęliśmy w 2010 roku. Teraz – w 2014 roku – robimy kolejny krok. Nie ostatni.
Oba nowe Grodzisze PINTY dostępne są wyłącznie w butelkach.
Smacznego!