Wspólnie ustalili, że w ramach eksperymentu uwarzą piwo z ryżem. Zamiłowanie do ryżowych piw wiele lat wcześniej połączyło Japończyków z Amerykanami, ale w Polsce nadal były wyjątkowe. Wprawdzie nasi piwowarzy używali ryżu do warzenia piwa już przed światowymi wojnami, ale pierwszym naprawdę znanym u nas piwem ryżowym był żywiecki Krakus, warzony od 1976 roku pod gusta Amerykanów. Później Browar Leżajsk doraźnie uwarzył jakąś efemerydę z ryżu, który ponoć nie nadawał się do handlu, a w latach 90. pojawił się jeszcze ryżowy Książęcy Pils. I to byłoby na tyle. Doroczny zjazd wymagał czegoś bardziej wyrazistego i mocniejszego niż warzona przez nas regularnie od 2013 roku ryżowa, sesyjna Oto Mata IPA.
Dwóch nowofalowych piwowarów postanowiło uwarzyć piwo, w którym wszystko było podwójne: podwójna dawka ryżowych płatków, podwójna porcja jasnego słodu pilzneńskiego i podwójna ilość amerykańskiego chmielu Mosaic. Było niezwykle jasne, a jednocześnie intensywne w smaku. Zostało stworzone do dzielenia się z innymi piwowarami i długo nie dało o sobie zapomnieć.