Piwo na lato
Ale Arioli nie spoczął na laurach. Nieustannie poszukuje doskonałości. Co roku osobiście odwiedza plantacje chmielu w Niemczech, aby wybrać najlepsze odmiany do swoich piw, w tym do Italian Pilsa. Preferuje odmianę Spalter Select.
My też nie żałowaliśmy tego chmielu ani do kotła, ani na zimno. Do kotła dorzuciliśmy jeszcze dwie inne szlachetne niemieckie odmiany Perle i Saphir, a ten ostatni dodaliśmy też na zimno do tanku. Po wszystkim mogliśmy powiedzieć Molto Bene. Jest tak, jak być powinno: jasno, czysto i orzeźwiająco.
Dzięki sukcesowi Italian Pilsa malutki mikrobrowar Arioliego powiększył warzelnię z 2 do 7 hektolitrów, znajdując środki i miejsce na eksperymentowanie z kolejnymi piwami. Trochę nam to przypomina drogę jaką przeszła PINTA. Wprawdzie nie wymyśliliśmy jeszcze nowego stylu piwnego, ale tak jak Arioli, szukając dobrego piwa, nie chodzimy na skróty. W tym miesiącu wymyślonym przez niego piwem wznosimy toast za jakość i autentyczność. Salute!