Włoski smak prosto z północy

Tags

Posted in Kwasy i Dzikusy

Włoski smak prosto z północy

Wiecie, co było najbardziej bezczelne wobec Włochów w naszej piwnej wersji cytrynowego likieru limoncello? Do jego uwarzenia zainspirowali nas Estończycy. Na szczęście ich naprawdę zainspirowali Włosi.

Latem 2015 roku ekipa Sori Brewery z Tallina dotarła do miasteczka Sori w pobliżu Genui. Oczywiście te zbieżne nazwy nie miały ze sobą nic wspólnego, ale – jak wiadomo – do odnajdywania magicznych znaczeń człowiek nie potrzebuje rozumu. Uznali, że słoneczną, włoską riwierę i niezwykłą historię Madonny z Sori trzeba wykorzystać na warzelni.

No i wykorzystali. Stworzyli Limoncello IPA, single hop Mosaic ze skórką cytryny, a na etykiecie dali posąg Madonny z Sori. Posąg dwa razy lądował w morzu i dwa razy morze wyrzucało go na plaży w Sori. Najpierw w XVI wieku piraci podczas walk wyrzucili skradziony posąg do morza. Na plaży odnaleziono go około 50 lat później. Nie miał żadnych uszkodzeń. Drugi raz posąg wylądował w morzu na skutek bombardowań podczas II wojny światowej. 11 lat później odnaleziono go oczywiście na plaży w Sori. Ponownie nieuszkodzony. Magia. Ale prawdziwą magią było cytrynowe IPA z Sori (tego z Estonii) – aromatyczne i orzeźwiające.

Trzy lata później do Tallina dotarła ekipa PINTY. Było zwiedzanie browaru Sori. Była kooperacja. Była niezapomniana degustacja Limoncello IPA. Magia niosła się dalej. Już w czerwcu 2018 roku – według receptury Pawła Masłowskiego – powstał Limoncello Sour Kwas My, zakwaszone piwo z dodatkiem soku ze świeżo wyciskanych cytryn i brzozowego cukru. Przez całe lato w polskich pubach, na PINTA Party i na koniec na Warszawskim Festiwalu Piwa kwas zdobywał podniebienia początkujących i zaawansowanych maniaków kraftu. Tworzył pomost pomiędzy wyraźnie kwaśnymi piwami i deserowymi pastry sourami. Ani za kwaśny, ani za słodki. Łatwy i przyjemny. A cytryny łamały schemat kwasów z wiśniami, malinami, jeżynami lub porzeczkami.

Prawdziwa magia zaczęła się jednak później, bo stopniowo coraz więcej browarów w Polsce i na świecie zaczęło warzyć swoje wersje limoncello. Dziś już nikt nie wie, kto uwarzył pierwsze Limoncello Sour. Są źródła, które przypisują to amerykańskiemu browarowi WeldWerks Brewing Co. Inne wskazują na Urban Artifact i Westbrook Brewing Co. Natomiast wszyscy zgadzają się, że historia Limoncello Sour zaczyna się w 2018 roku, czyli w roku debiutu naszego Kwasu My.

Nie wiemy, czy byliśmy dla kogoś taką inspiracją, jak dla nas ekipa z browaru Sori. Mamy za to poczucie, że w tej sztafecie globalnych eksperymentów z limoncello udało nam się stworzyć wyjątkowe piwo, o czym świadczy jego powrót w ramach PINTY Miesiąca czerwca 2024 roku. Piw inspirowanych smakiem włoskiego limoncello są teraz dziesiątki. Warzą je browary amerykańskie, kanadyjskie, brytyjskie, niemieckie, australijskie i wiele innych. Nie ma pewności, kto odpalił tę rakietę. Natomiast pewne jest, że dla wielu osób nasze tegoroczne Limoncello Sour będzie pierwszym wypitym kwasem w życiu. Są tacy, co od 6 lat uważają, że to najlepszy kwas z PINTY. I niech tak zostanie.

Udostępnij

Zacznij pisać i naciśnij Enter, aby wyszukać

Shopping Cart

Brak produktów w koszyku.