13 lat temu jako jedni z pierwszych w Polsce postanowiliśmy stworzyć lekkie acz treściwe piwo na co dzień.
Najlepszy polski lager
Od początku symbolem piwnej rewolucji w Polsce były wyraziste piwa górnej fermentacji typu IPA, APA, czy stout. My też najpierw zaatakowaliśmy chmielem warząc Atak Chmielu, nasze flagowe AIPA, bo smak i aromat w piwie to było coś, czego najbardziej na polskim rynku brakowało.
Jednak nie przez przypadek najpopularniejszymi piwami na świecie są lagery, mniej złożone, lżejsze i technologicznie nieco trudniejsze w przygotowaniu. Idealne do obiadu. Wiedzieliśmy, że wcale nie muszą być puste i nudne.
Już niecałe 2 miesiące po pierwszej warce Ataku Chmielu do zasypu z czterech typów słodów jęczmiennych dodaliśmy drożdże dolnej fermentacji oraz polskie chmiele: Marynka i Lubelski. Ekstrakt na poziomie raptem 10,5° Plato dawał tylko 4,1% alkoholu. Ziemek stworzył recepturę, a Marek wymyślił nazwę. Tak powstał nasz kolejny flagship PINTA Pierwsza Pomoc – Polski Pils.
7 lat później piwny bloger Jakub Siusta pisał, że „Pierwsza Pomoc należy do wciąż dość słabo obsadzonej w Polsce kategorii piw lekkich” i że „wciąż jest to jeden z najciekawszych lekkich jasnych lagerów w Polsce”.